Lyssnar du rätt?

Ja precis, att lyssna är enormt viktigt för att du ska kunna analysera din kund rätt. Om du bara babblar på kommer du inte lära dig något om din kund, men det visste du redan. MEN, hur lyssnar du?

säljcoach

Att lyssna på rätt sätt bygger förtroende, samtidigt som lyssna fel kan rasera eller hindra uppbyggande av förtroende.

Några saker som är viktigt för att utnyttja lyssnafasen.1. Låt kunden/potentiella kunden prata till pounkt, avbryt inte dennes resonemang. Om du inte förstår kan du givetvis flika in med kommentarer, men gör detta när kunden gör andningspaus eller pausatr naturligt. Avbryter du kunden hela tiden, känner inte kunden att du är så intresserad av dennes historia.

2. Har du några konstiga läten för dig när kunden berättar? Jag hade en säljare som skulle sälja in reklam till mig igår på telefon. När jag beskrev hur vi jobbade och vad jag värderade i hans tjänst sa han oavbrytet i 2 minuter snabba korta upprepade ”ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah. Svårt att koncentrera sig på på vad jag skulle säga. Faktiskt inte långt från att ropa högt: Kan du vara tyst!

3. När kunden fått prata av sig, sammanfatta det kunden sagt. Det bygger förtroende att du visar för kunden att du helt säkert fått med allt. ”Om jag förstått dig rätt så värderar du…. samt uppskattar i dina leverantörsrelationer…. och trycker extra hårt på att vi kan leverera….”

Om du missar något så kommer kunden berätta det.

Ut till era kunder och gör skäl för att vi har två öron och en mun. Lycka till i veckan.

Martin

 

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.