Nu har du chansen igen…

Du kanske har möte med en potentiell kund idag? Nedan följer mitt viktigaste råd!

Jag tänkte ta detta från ett psykologiskt perspektiv.

Varje dag träffar vi som säljare och servicepersonal människor, människor som alla är olika. Vilka gillar vi mest? Jovisst, det är bevisat att vi människor gillar människor som är lika oss själva. Ingen raketforskning kanske!

säljcoachNär du träffar din blivande potentiella kund så vet inte du vad detta är för en person. Det som du vill ta reda på så snabbt som möjligt för att få möjlighet att bygga förtroende är vad denna person agerar och reagerar på och lyssnar till.  Hur menar jag? Jo, vi människor attraheras inte på samma sätt.

Vissa människor är väldigt analytiska, och vill få bekräftat ett antal olika fakta för att bli attraherade av ditt budskap. En annan köpare lyssnar mer och villigare om du beskriver saker målande i bilder. ”Denna golfklubbas design är inspirerad av vattendropppens form 98% som en fullträff vilket ökar ditt självförtroende En tredje kanske går igång på starka säljargument som bra driftssäkerhet och bra uthållighet. Känner du igen dig själv i någon av beskrivningarna. Du ser, alla är olika.

säljutbildning

Detta måste du utnyttja, men det är svårt, helt klart. Kan du bli duktig på att förstå vad som tänder varje enskild kund, ja då är du långt före de flesta säljare. Du kommer ha mycket lättare att få kundens förtroende och dennes vilja att köpa av just  dig.

Lycka till.

Martin Stenport

Säljcoach

Effektivimera Säljträning