Föreläsning på Talarforum

Hej!

Gjorde en föreläsning om Mötesbokning idag på Talarforum. Det var riktigt kul. En viktig del av försäljningen minst sagt. Jag talade om vad som är viktigt att tänka på för att nå fram till det fysiska mötet om det nu är målet. Skapa förtroende snabbt är essentiellt för att kunden ska fortsätta lyssna. Du kan ha en kanonprodukt, men om den kräver ett fysiskt möte, och du inte kan få till fysiska möten så är du dömd att misslyckas i alla fall.IMG_0013

Se till att kunden snabbt känner att du vet vem hon är (vem har inte tröttnat på företag som ringer och vill ha dig som kund när du redan är det?)

Kunden vill ha svar på: (1). Vad är det du erbjuder och (2). har jag något problem eller en utmaning där denna produkt/tjänst passar in?

Om du inte får förtroende ändå så börja prata kostnader med kunden. Alla vill minska sina kostnader. Det bästa är att många inte vet vad de betalar idag, detta kan bli din trumf! Säg till kund att du kan ta reda på det åt denna om hon ger tillåtelse. Sedan ger du kunden hard facts!

Tro på din produkt/tjänst, PÅ RIKTIGT! Människor läcker. Om du inte tror på den, så kommer folk märka detta mycket snart. Kan jämföra när jag jobbade på Philip Morris en sommar för många år sedan. Det var inte trovärdigt. Jag har aldrig rökt i hela mitt liv.

Ha en fin helg i vinterlandskapet

Martin